Synlig og usynlig fett

Fett i matvarer er enten synlig eller usynlig. Av alt fett vi får i oss er i gjennomsnitt 70 prosent usynlig fett, mens 30 prosent er synlig fett.

Synlig fett omfatter smør, margarin, matfett, oljer og synlig fett på kjøtt som for eksempel fettranden på en kotelett.

 

Usynlig fett finnes i meieriprodukter som fløte og rømme, helmelk, ost, iskrem, pølser, kjøttdeig, fet fisk og kaker. Når fettet er finfordelt og blandet i produktet, kan det være vanskelig å vurdere hvor mye fett matvaren inneholder. Derfor er det fint å kunne å lese varedeklarasjonen. Der står det hva matvaren inneholder av næringsstoffer og ingredienser.

Fettrand: På koteletter er det enkelt å se fettet i form av de hvite fettrendene. Dette er animalsk fett som inneholder mye mettede fettsyrer.
Umulig å se: Avokado inneholder mye fett av den gode typen. Det er ikke enkelt å se.