Fettskolen

Hvordan lese varedeklarasjonen?

header image

Hvordan lese varedeklarasjonen?

Varedeklarasjonen på en matvare gir oversikt over hvilke ingredienser som finnes i produktet, og hvilket næringsinnhold det har. Det er blant annet nyttig om du vil vite hvor mye usynlig fett det er i maten.

content header image

Ingrediensen det finnes mest av i produktet står først. Deretter kommer de andre ingrediensene 
i fallende rekkefølge. Det er regler for merking av næringsmidler, og det er obligatorisk å merke produkter med ingrediensliste.

 

Næringsinnholdet forteller hvor mye energi, protein, karbohydrat og fett 100 gram av matvaren inneholder. Det er frivillig å merke næringsinnholdet i en matvare. På noen produkter finnes en såkalt utvidet næringsdeklarasjon. Da gis det flere detaljer om hvilke typer karbohydrater eller fett som er i produktet. For fett vil du kunne finne ut hvor mye mettet fett og hvor mye umettet fett produktet inneholder.

article factsbox image

Det er produsentene som har ansvar for at produktene er merket i henhold til regelverket. Mattilsynet har ansvar for å gi veiledning om regelverket, og føre tilsyn med at regelverket blir fulgt. Over ser du et eksempel på varedeklarasjon fra baksiden av et margarinbeger.