Kolesterol

Kolesterol er et fettstoff som har mange viktige oppgaver i kroppen. Det finnes kolesterol naturlig i kroppen vår, og i matvarer.

content header image

Du har sikkert hørt foreldrene dine eller andre voksne snakke om kolesterol. De er gjerne bekymret hvis de har for mye av dette stoffet i blodet sitt, fordi det kan tette igjen blodårene og gi økt risiko for hjerte- og karsyk­dommer. Alle, både unge og gamle, har kolesterol i kroppen.

 

Kolesterol er et fettstoff som kroppen din produserer selv og som også finnes i matvarer. Selv om kolesterol er en type fett, så er en av hovedoppgavene å frakte andre typer fett rundt i kroppen. Jo mer mettet fett du spiser, desto mer kolesterol produseres for å få gjort jobben.

 

Kolesterol er også nødvendig for å produsere hormoner og cellemembraner. For mye kolesterol er imidlertid ikke bra for helsen, og det er vanligvis voksne og eldre som har for mye av dette. En av årsakene kan være at de spiser for mye mettet fett. Men også unge kan ha for høyt kolesterol. Det er derfor viktig å være litt bevisst på hva slags fett du spiser allerede nå som ung. Er du grei med kroppen din nå, vil du ha igjen for det resten av livet.

article factsbox image

Kolesterol

Kolesterol har mange viktige oppgaver i kroppen, og er helt nødvendig for at kroppen din skal kunne nyttiggjøre seg fettet i maten. For høyt kolesterol er derimot ikke bra, derfor er nøkkelordet her balanse.

To typer
Vi deler kolesterolet inn i to: Det dårlige kolesterolet (LDL), og det gode kolesterolet (HDL):

  • Det dårlige kolesterolet (LDL) kan feste seg lang ”veggene” i blodårene dine, og føre til at årene tettes igjen. Dersom blodårene til hjertet tettes igjen, oppstår et hjerteinfarkt. Hvis dette skjer i blodårene i hjernen, inntreffer et hjerneslag.
  • Det gode kolesterolet (HDL) frakter kolesterol fra cellene til leveren hvor det brytes ned.