Fettskolen

Et variert kosthold er et sunt kosthold

header image

Et variert kosthold er et sunt kosthold

Kostholdssirkelen kan være et godt hjelpemiddel, som viser hvilke matvarer det er bra å spise mye av, og hvilke det kan være greit å spise litt mindre av.

content header image

Noen næringsstoffer gir oss energi, mens andre har betydning for ulike prosesser som blir utført i kroppen. Næringsstoffer som gir oss energi er fett, protein og karbohydrater:

  • 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal
  • 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal
  • 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal

 

I 2014 kom det nye kostanbefalinger fra Helsedirektoratet. Myndighetene anbefaler oss blant annet å spise mer fisk og mat fra planteriket. De anbefaler hvilke matvarer vi bør spise mer av, og hvilke vi bør spise litt mindre av. I kostholdssirkelen er ulike matvarer plassert sammen i seks forskjellige grupper. For et balansert og sunt kosthold bør du spise mat fra alle gruppene.

 

Størrelsen den enkelte gruppen har i kostholdssirkelen, viser hvor viktig matvaregruppen er. Velger du matvarer fra de store områdene er det lettere å få tilstrekkelige mengder av alle de næringsstoffene du har behov for.

 

For gruppen matolje og spisefett er det mange års kunnskap om hvordan ulike fettyper påvirker helsen vår, som ligger til grunn for anbefalingene. Myndighetene anbefaler oss å velge myke plantemargariner, flytende margarin og matoljer. Dette er fordi disse produktene er kilder til mye umettet fett fremfor mettet fett. Det umettede fettet er det beste fettet, men vi kan ikke spise ubegrensede mengder, fordi det gir oss mange kalorier. Myndighetene anbefaler at maksimalt 30 prosent av den energien du spiser bør komme fra fett. Mesteparten av dette bør være umettet. For en voksen person som spiser 2000 kcal om dagen tilsvarer dette 70 gram fett.

article factsbox image

Kostholdssirkelen fungerer som en veiledning til et sunt kosthold. Men det viktigste er å bruke sunn fornuft, og huske å spise variert.

article factsbox image

Kilojoule (kJ) eller kilokalorier (kcal) er målenhet for energi 1 kcal = 4,2 kJ «Kalorier» er egentlig en forkortelse for hvor mye energi som finnes i en matvare.