Umettede fettsyrer

Fettsyrer som har dobbeltbindinger én eller flere steder på fettsyren, kalles umettede fettsyrer.

content header image

En fettsyre med bare én dobbeltbinding er enumettet, mens en fettsyre med flere dobbeltbindinger kalles flerumettet. I en dobbeltbinding brukes to av karbonets fire «armer» til å binde seg til naboatomet, og gjør at karbonatomet ikke er mettet med hydrogen, slik som i en mettet fettsyre.

 

Umettede fettsyrer har én eller flere knekk i strukturen og kan dermed ikke pakke seg like tett og regelmessig sammen som de mettede fettsyrene kan. For umettede fettsyrer kreves det derfor mye mindre varmeenergi for å bevege fettmolekylene mot hverandre. Derfor er umettet fett mykt eller flytende også når fettet er i kjøleskapet og får lite varmeenergi. I romtemperatur er det umettede fettet som oftest flytende.

 

Essensielle fettsyrer
Noen fettsyrer klarer ikke kroppen å produsere selv og da må vi få dem tilført gjennom maten. Disse kalles essensielle fettsyrer og det finnes to stykker: Alfalinolensyre (ALA) og linolsyre (LA). Begge er flerumettede fettsyrer, men alfalinolensyre er en omega-3-fettsyre og linolsyre er en omega-6-fettsyre.

 

De essensielle fettsyrene er helt avgjørende for at hjernen og kroppen skal utvikle seg ordentlig, de holder blodet lett­ flytende og er viktige for hud, muskler, ledd og immunforsvar. Planteoljer og myke plantemargariner inneholder essensielle fettsyrer. Essensielle fettsyrer er spesielt viktig for barn og ungdom i vekst.

article factsbox image

Umettet fett

  • Er enten enumettet eller flerumettet.
  • Er mykt eller flytende i kjøleskapstemperatur.
  • Gode kilder til umettet fett er myke plantemargariner, raps-, solsikke-, oliven-, soya- og maisolje, avokado, majones, nøtter og fet fisk.

article factsbox image

Flerumettet:

Flerumettede fettsyrer kjennetegnes ved at de har to eller flere dobbeltbindinger mellom to av karbonatomene i kjeden. I likhet med enumettet fett, får kjeden en knekk ved hver av dobbeltbindingene.

C = karbon, H = hydrogen, COOH = syregruppe

article factsbox image

Enumettet:

Enumettede fettsyrer kjennetegnes ved at de har en dobbeltbinding mellom to av karbonatomene i kjeden. Ved dobbeltbindingen får kjeden en knekk som gjør at fettmolekylet tar større plass enn mettet fett.

C = karbon, H = hydrogen, COOH = syregruppe

Omega-3
Omega-3 inngår i de essensielle fettsyrene, og er bra for en rekke funksjoner i kroppen. Gode kilder til omega-3 fra planteriket er rapsolje, soyaolje, linfrø og valnøtter – mens de marine omega-3 kildene finner vi i nesten alt som kommer fra havet. Som fet fisk, slik som makrell, laks, sild, ørret, ansjos, sardiner og tran. Omega-3-fettsyrer bidrar blant annet til å holde blodårene myke, og er derfor bra med tanke på å forebygge hjerte- og karsykdommer.

 

IMG_6353

 

Omega-6
Den viktigste omega-6-fettsyren er linolsyre. Denne finnes i vegetabilsk fett. Gode kilder til omega-6 er oljer og plantemargarin. Omega-6-fettsyrer er flerumettede fettsyrer, som har en gunstig virkning på kolesterolet.

article factsbox image

Omega-3:

Dersom den ytterste dobbeltbindingen i fettsyren er på det tredje siste karbonatomet i kjeden, kalles fettsyren omega-3-fettsyre. Illustrasjonen viser en alfalinolensyre som har 18 karbonatomer i kjeden. Dersom den ytterste dobbeltbindingen hadde vært på det sjette siste leddet, ville det vært en omega-6-fettsyre, som for eksempel linolsyre.

C = karbon, H = hydrogen, COOH = syregruppe