MINDRE KOLESTEROL: Umettet fett reduserer det dårlige kolesterolet i blodet. Fet fisk som ørret, laks, makrell og sild er gode kilder til umettet fett.

MINDRE KOLESTEROL: Umettet fett reduserer det dårlige kolesterolet i blodet. Fet fisk som ørret, laks, makrell og sild er gode kilder til umettet fett.

Kolesterol

Umettet fett reduserer totalkolesterolet og det dårlige LDL-kolesterolet, noe som er bra for hjerte- og karsystemet.

 

Mettet fett bidrar til å øke det dårlige LDL-kolesterolet.

Fett og helse

Hva slags type fett du spiser har betydning for helsen din og påvirker hvordan ulike prosesser i kroppen din fungerer.

Kolesterol er et fettstoff som kroppen din produserer selv og som finnes i matvarer. Hovedoppgaven det har er å frakte fett rundt i kroppen. Jo mer mettet fett du spiser, jo mer kolesterol produseres.

Kolesterol

Du har sikkert hørt foreldrene dine eller andre voksne snakke om kolesterol. De er gjerne bekymret hvis de har for mye av dette stoffet i blodet sitt, fordi det kan tette igjen blodårene og gi økt risiko for hjerte-­ og karsykdommer.

Alle, både unge og gamle, har kolesterol i kroppen. Dette er et fettstoff som kroppen produserer selv, og som finnes i matvarer.

Kolesterolet hjelper til med å frakte fett i blodet, og er nødvendig for å produsere hormoner og cellemembraner. For mye kolesterol er imidlertid ikke bra for helsen, og det er vanligvis voksne og eldre som har for mye av dette. En av årsakene kan være at de spiser for mye mettet fett.

Men også unge kan ha for høyt kolesterol. Det er derfor viktig å være bevisst på hva slags fett du spiser allerede nå som ung. Er du grei med kroppen din nå, får du det ga­rantert tilbake som bonus resten av livet.

To typer

Vi deler kolesterolet inn i to: Det dårlige kolesterolet (LDL), og det gode koleste­rolet (HDL). Totalkolesterolet vårt er summen av disse to typene. Det er anbe­falt å ha et kolesterolnivå i blodet under 5.

Det dårlige kolesterolet (LDL) kan avleires i åreveggene og føre til at årene tettes igjen. Dersom blodårene til hjertet tettes igjen, oppstår et hjerteinfarkt. Hvis dette skjer i blodårene i hjernen, inntreffer et hjerneslag.

Det gode kolesterolet (HDL) frakter kolesterol fra cellene til leveren hvor det brytes ned.